Een te snel werkende schildklier, bekend als ‘hyperthyreoïdie’, is een van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere katten. Deze ziekte kan niet worden genezen, maar we kunnen de werking van de schildklier wel medicamenteus ondersteunen. Zo kan de oudere kat een goede levenskwaliteit blijven genieten.

Wat doet de schildklier?

De schildklier is een vlindervormig orgaan t.h.v. de hals, dat hormonen aanmaakt die een belangrijke rol vervullen voor o.a. de stofwisseling, groei en geestelijke ontwikkeling. Een goed werkende schildklier zorgt voor een evenwichtige vertering, maar ook voor een gebalanceerd energieniveau, temperatuurregulatie, hartslag, bloeddruk… Precies omdat de schildklier zo’n grote invloed heeft op het algemene welzijn, wordt een jaarlijkse bloedafname aangeraden bij alle katten ouder dan 9 jaar. Zo kunnen we de schildklier tijdig ondersteunen zodra dat nodig blijkt. 

Hyperthyreoïdie

Zowel raskatten als straatkatten kunnen hyperthyreoïdie ontwikkelen. In eerste instantie begint de kat erg te vermageren, terwijl ze even veel of meer eet dan voordien. Ze drinkt ook meer, waardoor ze vaker gaat plassen en ontlasten. Er ontstaat een soort rusteloosheid: de kat lijkt voortdurend op zoek naar water en voedsel. Ze doolt rond en kan daarbij luid en klaaglijk miauwen. De kat geeft een hyperactieve en prikkelbare indruk, zonder dat daar een duidelijke oorzaak in de omgeving voor te vinden is. Haar spiermassa zal afnemen, waardoor ze zwakker wordt en vaker gaat liggen. Omdat deze lichamelijke en gedragsveranderingen eerder voorkomen bij de oudere kat, worden ze vaak toegewezen aan ouderdom en beginnende dementie. Daardoor blijven vele katten niet gediagnosticeerd en onbehandeld. 

Bij het onderzoek naar hyperthyreoïdie zal de dierenarts een bloedonderzoek doen, en zal ze luisteren naar de hartslag van de kat. Een verhoogde, onregelmatige hartslag en/of hartgeruis kan namelijk wijzen naar problemen t.h.v. de schildklier.

De behandeling voor schildklierproblemen bestaat uit het toedienen van ondersteunende voeding en medicatie. Bespreek de verschillende mogelijkheden met je dierenarts, zodat je kiest voor een behandeling die is afgestemd op de behoeften van jouw kat.

Hypothyreoïdie

In tegenstelling tot hyperthyreoïdie, zal bij hypothyreoïdie de schildklier net te traag werken. Er is dan te weinig schildklierhormoon aanwezig in het bloed, wat de ontwikkeling van groei en organen negatief beïnvloedt. Bij de kat komt hypothyreoïdie veel minder voor dan hyperthyreoïdie. 

Het meest opvallende symptoom van een traag werkende schildklier is een groeiachterstand bij jonge katten. Dit kan resulteren in een afwijkende lichaamsbouw, zoals een kat met een kort, rond lichaam; een ronde, platte kop en abnormaal korte poten. Ook een mentale achterstand wordt waargenomen bij hypothyreoïdie, alsook een dysfunctie van verschillende organen. 

Wanneer de dierenarts een te traag werkende schildklier vermoedt bij jouw kat, zal ze voorstellen om een bloedonderzoek te doen. In sommige gevallen is ondersteunende medicatie aangewezen.

Herken jij jouw kat in bovenstaande beschrijving? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts!

Bron: Feline Medicine and Therapeutics, 

E.A. Chandler, C.J. Gaskell & R.M. Gaskell