Een goede lichaamsverzorging versterkt onze gezondheid. Zelf zorgen we dagelijks voor onze hygiëne, ons gebit, onze haren en nagels, maar wist je dat honden en katten ook baat hebben bij een regelmatig toilet? Niet alleen houden we hen op die manier langer gezond, een verzorgd lichaam legt ook de basis van een goed levenscomfort. Een kleine moeite voor ons, een groot cadeau voor hen!
Tandenpoetsen
Een onverzorgd gebit is een haard voor problemen. Niet alleen leidt tandplak op termijn tot ernstige schade aan de tanden, ook het tandvlees kan ontsteken. Je huisdier kan dan vervelende tandpijn ervaren en een slechte adem krijgen.
Honden kunnen vanaf jonge leeftijd leren om hun tanden te laten poetsen met behulp van een aangepaste tandenborstel en tandpasta. Ook specifiek knaagmateriaal kan helpen om het gebit gezond te houden. Hoewel de nodige frequentie per individu verschilt, is een dagelijkse gebitsverzorging aangeraden. In de praktijk ligt het tandenpoetsen van katten doorgaans moeilijker. Toch is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan haar mondhygiëne, bijvoorbeeld door haar aangepaste voeding aan te bieden. Meer over gebitszorg lees je in dit artikel: https://boozoo.be/weetjes/de-tanden-van-je-hond-gepoetst-vandaag/
Nagelverzorging
Bij honden en katten met een actieve levensstijl, die regelmatig op een ruwe ondergrond lopen, zullen de nagels vanzelf slijten. Oudere dieren, of huisdieren met een rustigere levensstijl, kunnen last ondervinden van te lange nagels.
Leg de poot van je vriend op jouw vlakke handpalm. Voel je zijn nagels in jouw hand drukken? Dan zijn de nagels vermoedelijk te lang. Ga echter niet zomaar aan het knippen: door de nagel loopt een bloedvat dat erg kan bloeden wanneer je erin knipt. Dat kan erg pijnlijk zijn, waardoor je vriend zijn nagels de volgende keer niet zo vlotjes zal laten knippen.
Maak het jezelf gemakkelijk en voorzie een kniptang die is aangepast aan de grootte en stevigheid van de nagel van jouw kat of hond. Zorg voor een ontspannen sfeer en laat je huisdier er eerst aan wennen dat je zijn pootjes aanraakt en vasthoudt. Pas wanneer jullie daarbij kunnen ontspannen, kun je voorzichtig de puntjes van de nagels eraf knippen. Bij lichtkleurige nagels zul je het bloedvat zien lopen, en zie je tot waar je mag knippen. Bij donkerkleurige nagels is dat moeilijker. Je kunt je dierenarts vragen om het je voor te doen, zodat je thuis veiliger zelf kan knippen. Twijfel je toch? Start dan met het eenvoudig en rustig vijlen van de nagels van je hond of kat.
Oren schoonmaken
Doorgaans maakt een oor zichzelf schoon: het oorsmeer wordt via microscopische haartjes naar buiten gebracht, en rechtopstaande oorschelpen zorgen voor een gezonde luchttoevoer wat gisten en bacteriën minder kans geeft om te woekeren. Sommige honden en katten hebben echter onze hulp nodig bij de verzorging van hun oortjes. Zo zullen honden met platte oren zullen vaker last krijgen van oorontstekingen. Sommige katten, zoals de Sphynx, produceren meer oorsmeer dan gemiddeld.
Bij poezen kan het volstaan om de oorschelp wekelijks schoon te maken met een wattenstaafje. Ga met het uiteinde niet in de gehoorgang om propvorming te voorkomen, maar veeg het overtollige oorsmeer zachtjes uit de oorschelp.
Ook de oren van je hond kun je schoonmaken door met een vochtig doekje over de binnenkant van zijn oorschelp te gaan. Oren zijn bijzonder gevoelige lichaamsdelen, dus ga zacht en voorzichtig te werk. Bij signalen van pijn (verstarren, zich wegtrekken, piepen, grommen…) neem je beter contact op met je dierenarts.
Soms heeft niet alleen de oorschelp, maar ook de gehoorgang een schoonmaakbeurt nodig. Ga echter met geen enkel materiaal de gehoorgang van je hond in, maar kies voor een schoonmaakvloeistof die hiervoor ontworpen is. Je dierenarts kan je hiervoor het correcte product bezorgen.
Tip: merk je een onfris geurtje op ter hoogte van de oren van je hond? Dan kan dit erop wijzen dat je hond last heeft van gisten of bacteriële ontstekingen. Onbehandeld kan dit tot ernstige, pijnlijke kwalen leiden. Neem in dit geval dus zeker contact op met je dierenarts.
Vachtverzorging
Binnenkort zal je huisdier zijn wintervacht verliezen. In de plaats daarvan krijgt hij een dunnere vacht voor het warmer wordende weer, maar in tussentijd zal hij dus meer haren achterlaten dan anders. De meeste vachttypes kun je onderhouden door op vaste regelmaat de vacht te kammen met een aangepaste borstel die de losse haren van de ondervacht helpt te verwijderen. Een maandelijkse kambeurt kan je huisdier wel helpen om de meeste dode haren te verwijderen. Dit voorkomt dat de vacht gaat klitten en zorgt ervoor dat zijn huid goed kan blijven ademen. Bovendien zul je ook wat minder hoeven stofzuigen. Afwijkende vachttypes, zoals dieren met krullende, stugge of lange haren, hebben meer behoefte aan een professionele vachtverzorging op regelmaat bij een honden- of kattenkapsalon.
Vragen? Contacteer ons gerust!