Wanneer je een rood balletje in het gras werpt, vindt je hond het misschien niet meteen. Dat komt doordat honden de kleuren rood en groen anders waarnemen dan wij. Voor hen zien ze er allebei eerder donkergeel uit, waardoor het balletje in het gras nog moeilijk zichtbaar is. Wat zien honden dan wel?
Beweging, geuren en geluiden
Soms vergeten we dat honden eigenlijk roofdieren zijn. Om goed te kunnen jagen hebben ze minder behoefte aan het onderscheiden van kleuren, maar reageren ze voornamelijk op beweging, geuren en geluiden. Hierdoor is het zicht van de hond doorheen de evolutie anders ontwikkeld dan dat van mensen. Ons zicht is er vooral op gericht om planten en rijpe vruchten makkelijk te herkennen. Het zicht van de hond ondersteunt zijn gehoor- en reukzin o.a. bij het lokaliseren van prooien.
Een wereld van blauw en geel
Honden nemen vooral blauwe en gele kleuren waar, met bruingele tinten waar wij eerder groen, rood en andere tinten waarnemen. In onderstaande foto zie je bijvoorbeeld bovenaan hoe wij het beeld waarnemen, en onderaan hoe hetzelfde beeld eruitziet voor je hond.
Staafjes en kegeltjes
In het netvlies van het oog bevinden zich twee types zintuigcellen, gekend als staafjes en kegeltjes. Met staafjes nemen we vooral licht en beweging waar, en kegeltjes stellen ons in staat om kleuren en contrasten te kunnen zien.
Het menselijke oog bevat doorgaans minder staafjes dan dat van een hond. Daardoor kunnen honden beter zien in het donker dan mensen, en nemen ze ook scherper bewegingen waar dan mensen. (Het vertelt iets over waarom jouw hond zo snel afgeleid geraakt door een opvliegende duif tijdens de wandeling, en over de oorzaak van overprikkeling nabij een straat waar auto’s voorbij razen.)
Anderzijds bevat het menselijke oog meer verschillende types kegeltjes die elk gevoelig zijn voor het waarnemen van een bepaalde kleur. Samen kunnen ze ons de illusie wekken van een grote verscheidenheid aan kleuren, zoals de regenboog. Het oog van een hond bevat slechts twee types kegeltjes: de ene is gevoelig aan de waarneming van blauwe tinten, en de andere aan gele tinten. De kleurrijke wereld die wij als vanzelfsprekend ervaren, ziet er dus helemaal anders uit voor je hond.
We sluiten af met een doordenkertje: als wij er niet zijn om een kleur waar te nemen, bestaat ze dan nog?
We wensen jullie alvast een kleurrijke zomer toe!
Tip: download de CVSimulator app om door de ogen van je hond te kunnen kijken. De ‘protanope’ setting sluit het dichtste aan bij hoe honden zien.