Artrose is een veel voorkomende aandoening bij oudere katten. Hierbij wordt de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk slechter. De gewrichten kunnen ontstoken geraken en de structuren van het bot veranderen, wat pijn en ongemak veroorzaakt. We kunnen artrose niet helemaal genezen, maar we kunnen het bewegingsapparaat van je kat wel gezond onderhouden en het ongemak van artrose verlichten. 

Doordat gewrichtsslijtage gradueel erger wordt, merken mensen de symptomen ervan niet altijd op. Hoewel artrose voornamelijk voorkomt bij katten ouder dan zes jaar, kan het ook een aangeboren afwijking zijn, of al op jongere leeftijd ontstaan. Hierop kun je letten: 

  • De kat slaapt meer en trekt zich almaar vaker terug om te rusten. 
  • De kat beweegt stroever. Ze kan daardoor een stijve manier van lopen ontwikkelen, loopt minder en springt steeds minder ergens bovenop. 
  • De kat wordt minder lenig, waardoor ze haar vacht minder goed kan verzorgen. Typerend merk je dan klitten op ter hoogte van de onderrug of staartbasis. 
  • De kat kan moeilijker in kattenbakken stappen met hoge wanden en zoekt makkelijk bereikbare, lage plekjes op om haar behoefte te doen.
  • De kat heeft mogelijk pijn bij aanraking, waardoor ze kan uithalen wanneer ze wordt geaaid.

Wat kun je doen wanneer je kat last heeft van artrose?

  • Ga zorgvuldig om met haar gewicht: zwaarlijvigheid kan het ongemak bij artrose versterken. 
  • Bespreek met je dierenarts de toediening van pijnstillers en ontstekingsremmers. Omdat er verschillende types van pijnstillers bestaan, is het belangrijk om dit in overleg met je dierenarts te doen. Zo kan bepaalde medicatie belastend zijn voor de maag of de nieren, en is het goed om medicatie te selecteren die aansluit bij de behoeften en kwetsbaarheden van jouw kat.
  • Bespreek het type voer van jouw kat. Met aangepaste voeding en supplementen kun je het kraakbeen van je kat beschermen en zelfs helpen verstevigen.
  • De meest recente behandelingstechniek voor katten met artrose betreft een periodieke injectie die de pijn, veroorzaakt door artrose, vermindert. In de praktijk zien we daarbij goede resultaten op korte termijn, wat de levenskwaliteit van vele oudere katten verbetert.
  • Zorg ervoor dat je kat zachte slaapplaatsen heeft, waarop haar gewrichten comfortabel en warm kunnen rusten. Katten die vroeger graag ergens bovenop lagen, zoeken nu mogelijk nieuwe slaapplaatsen waar ze niet voor hoeven te springen. Anderzijds kan je kat extra opstapjes waarderen om haar oude plekjes toch nog te kunnen bereiken.

Heb je vragen of nood aan ondersteunende middelen? Neem dan gerust contact op!